Trzaski w głośnikach podczas rozmowy telefonicznej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartosz707
    Classic
    • 2011
    • 7

elemenateur, wITAM mam pytanie jaka jest cena filtrów oleju i powietrza do octavi 1.9 2005r. BJB Chodzi o filtry knecht i filtr oleju do octavi 2.0 benzyna 2001r. APK.
  • soszek81
    L&K
    • 2010
    • 1245

Witam.
    Po raz pierwszy zgłaszam się z problemem na forum. Użyłem szukajki w róznych kombinacjach - nic nie znalazło. Więc albo słabo szukam (jak ktoś wie to proszę o linka) lub faktycznie nie ma.

Jak w tytule tematu - trzaski w głośnikach podczas rozmowy telefonicznej - chyba każdy wie o co chodzi - takie terkotanie.
    A teraz o co chodzi.
    Zrobiłem sobie pseudo zestaw głośnomówiący do telefonu. Wyjście słuchawkowe telefonu podpiąłem poprzez przejściówkę - mini jack-2x chinch do AUXa w CLARIONie DXZ558RMP.
    Działa to nawet bardzo zgrabnie - dostaję rozmowę (lub dzwonię) - naciskam Power/Source aby radio przełączyło się na AUX i odbieram rozmowę. Mnie słychać przez mikrofon telefonu a ja słyszę rozmowę przez głośniki.
    Tylko że pojawia się ten trzask/terkotanie. Czasem go nie ma, ale częściej jest. Czasem cichszy, częściej głośniejszy (niezależnie od ustawień głośności). Ustawienie czułości AUXa też na to nie wpływa. Można by przyjąć że to normalne przy rozmowie telefonicznej, jednak to terkotanie wydobywa się tylko z głośników PO STRONIE KIEROWCY. Głośniki po stronie pasażera cichutko. To mnie najbardziej zastanawia.
    Głośniki seria (4szt) i prawdopodobnie okablowanie seria.
    Odłączenie kabla od telefonu i rozmowa przez sam telefon też powodują te trzaski. Nawet rozmowa, gdy radio gra sobie normalnie też powoduje te trzaski, co prawda słabsze. I również tylko od strony kierowcy.

Zna ktoś może rozwiązanie takiego problemu?
    Była O1 kombi ALH++ 150/340
    Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Gdzie lezy telefon, bo wydaje mi sie to on w sprzezeniu ze wzmacniaczem w radiu powoduje to brzeczenie.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• soszek81
        L&K
        • 2010
        • 1245

Telefon w mocowanym do szyby trzymadełku na podszybiu, ok 30-40 cm w linii prostej od radia, nawet jak odciągałem telefon od radia na długość kabla (ok 1m) to i tak wciąż to samo.

Sprawdziłem przed chwilą na dwóch telefonach - to samo.
        Nawet jak dzwonię z telefonu tuż obok tych głośników to trzeszczą, co prawda mniej niż gdy telefon jest podpięty pod AUX. Znalazłem póki co połowiczne rozwiązanie - rozłączyłem przejściówkę na wejściu AUXa od lewej linii - słyszę rozmowę tylko w głośnikach po stronie pasażera, terkotanie wciąż jest w prawych głośnikach, jednak zdecydowanie mniejsze i jakoś da się to przeboleć.
        Wolałbym jednak definitywnie rozwiązać ten problem.
        Użycie ekranowanej przejściówki do AUX, wymiana kabli od głośników na lepsze i ekranowane? Jakieś pomysły? Może namiar na speca od audio w Krakowie? Każdy pomysł w rozsądnych granicach cenowych - głośniki mi pasują i nie czuję potrzeby ich wymiany. Tym bardziej że z prawej strony jest wszystko ok.

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

soszek81, zaczął bym od porządnego kabelka jack-cinch, bo to on prawdopodobnie zbiera sygnał z nadajnika komórki. Możesz to sprawdzić w ten sposób, że odłącz całkowicie kabel z wejścia AUX, przełącz się na nie w radiu i wtedy zadzwoń. Jeśli terkotania nie ma lub jest bardzo, bardzo słabe ( samo wejście aux może "zbierać' ten sygnał, gdy nie jest do niego nic podłaczone < brak obciążenia wejścia > ) to na pewno wina kiepskiego ekranowania kabelka. Jeśli to "gotowiec" z marketu za kilkanaście zł, to zamiast ekranu/masy ma pewnie dane 3-4 druciki puszczone wzdłuż przewodu sygnałowego. Najlepiej zrobić taką przejściówkę samemu z dobrych komponentów i wtedy nie powinno być problemu. Pamiętaj tylko, że przy takim podłączeniu telefonu do radia mogą pojawić się dwa problemy. Pierwszy: twój rozmówca może trochę słabo słyszeć, bo telefon "nie wie" że używasz wyjścia nie na słuchawkach tylko na głośnikach ( dźwięk ze słuchawek na pewno nigdy nie dociera z powrotem do mikrofonu w tel a dźwięk z głośników jak najbardziej, co może być mylnie interpretowane przez DSP telefonu jako zakłócenia itp ) ale to jest mały problem.
          Drugi ważniejszy jest taki, że jeśli tak podłączony ( do radia ) telefon podłączysz dodatkowo do ładowarki samochodowej to możesz spodziewać się jego ( znaczy telefonu ) dziwnych zachowań z uszkodzeniem telefonu włącznie. Chodzi o to, że "masa" na wyjściu słuchawkowym telefonu i "masa" na gnieździe zasilającym telefonu wcale nie muszą być tymi samymi masami. Gdy podłączasz telefon do wejścia AUX ( którego "masa" jest wspólna dla całego radia i samochodu, czyli jest minusem zasilania ) i dodatkowo zasilisz telefon z ładowarki ( która też często ma wspólną masę z minusem zasilania ) to pomiędzy tymi "masami" wewnątrz telefonu mogą popłynąć prądy wyrównawcze, które mogą powodować zakłócenia lub nawet uszkodzenie telefonu. Oczywiście nie musi się tak stać, ale warto o tym pamiętać podpinając telefon za często niemałe pieniądze. To samo tyczy się zresztą wszelkiej maści odtwarzaczy MP3/MP4 zasilanych z baterii/aku, gdzie też często wyjście słuchawkowe i zasilanie są na różnych potencjałach.
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• soszek81
            L&K
            • 2010
            • 1245

kowal 2002 - dzięki za wyjaśnienia
            Dla bezpieczeństwa nie będę podłączał ładowarki przy podłączonym AUX.
            Co do kabla - kosztował 9,90 w Euro RTV Agd - czyli jak piszesz - gotowiec.
            W poprzednim poście napisałem że odłączałem telefon, odłączałem też całkowicie kabel - to samo. Nawet jak radio gra np. z płyty, to gdy rozmawiam przez telefon, jest to słyszalne w tych głośnikach - z tym że bardzo słabo. Wzmaga się gdy telefon przybliżam do feralnych głośników. Przy tych od strony pasażerskiego nie ma tego problemu.
            Jak napisałem wcześniej - rozwiązałem to połowicznie - chinch jest podłączony tylko do wejścia na głośniki os strony pasażera - te grają czysto i bez zakłóceń, a te od strony kierowcy "zbierają" te same zakłócenia co do tej pory przy rozmowach bez chincha.
            Jutro jadę w pierwszą trasę z tym zestawem to potestuję. Może się przyzwyczaję
            Co ciekawe - ten Clarion ma możliwość podłączenia odpowiedniego zestawu głośnomówiącego przez łącze CeNET - z racji że to radio już leciwe rozwiązanie nieosiągalne - nie dokupi się czego trzeba. W opcjach radia są jednak odpowiednie ustawienia i świadczą one że tak podłączony telefon nie "grał" w stereo tylko na jednych głośnikach - do wyboru - na lewe lub na prawe.

Komentarz

Pracuję...